Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Hemp Food For Life med HAMPAOST

Ett samarbete mellan Mossagården, EcoGusto och A Better Future.

Ebba-Maria Olson på ekologiska Mossagården är en miljöengagerad entreprenör med stort fokus på den klimatpositiva hampautvecklingen. Deras första hampaprodukt på marknaden var olja 2018, och nu, 2023, har hon tillsammans med kollegorna nedan tagit fram en fermenterad pizzaost.

Magnus Naess från EcoGusto är kocken som under hela sin karriär lyft vikten av hållbarhet och belyst vegoperspektivet. Hans första kokbok "Vegolyftet för storkök och skola" blev 2019 kategorivinnare i Gourmand Awards Sverige. Magnus agerar smakkonsult i framtagandet av Mossagårdens hampaprodukter.

Michel Bracké är grundaren av A Better Future, en konsultbyrå som specialiserar sig på marknaden för växtbaserad mat, representerar V-Label i Sverige, organiserar mässan Framtidens Mat, talar om matens påverkan med Tasting Change och hjälper bolag med finansiering genom Beyond Animal. A Better Future engagerar sig i Mossagårdens satsning för att ekologiska hampaprodukter ska nå marknaden.

Ebba Maria Olson, Mossagården
Ebba-Maria på Mossagården.
Gustav Naess
Magnus på EcoGusto.
Michel Bracké
Michel på A Better Future.

Så här berättar företagen om hampan och sitt tävlingsbidrag:

Hampafröet är mycket näringstätt med mängder av mineraler, vitaminer, antioxidanter och fettsyror, med en optimal balans mellan omega 3 och omega 6. WHO har erkänt hampa som en fullvärdig proteinkälla. Hampa är en långrotad gröda som binder in mycket koldioxid i jorden när den växer sig flera meter hög på bara några månader, vilket gör att den bidrar till ett lantbruk som fungerar mer som en kolsänka. Den går även att odla gynnsamt i stora delar av Sverige.

Hampaost på skärbräda
Hampaost i hel bit.
Hampaost på skärbräda
Hampaost i två bitar.
Hampaost på skärbräda
Grillad hampaost.

Vårt tävlingsbidrag, en fermenterad pizzaost baserad på hampa är framtagen med lokala ekologiska ingredienser. Hampaosten tillverkas hantverksmässigt och är skapad av kärlek till råvaran. Den är lågprocessad och smakrik redo att värmas upp! Svagt bubblande av värmen från ugnen formar den sig vackert över pizzadegen, som med fördel kan vara adderad med både hampaprotein och hampafrön.

Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram