Om Ät!Stockholm
Ät!Stockholm är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror som också är utvecklade och producerade i Stockholms län. Tävlingen arrangeras av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm, Södertälje kommun och MatLust Utvecklingsnod. Ät!Stockholm 2024 avgörs den 19 november på Södertälje Science Park. En dag full av smaker, möten och energi!
Vi firar femårsjubileum!
2024 fyller Ät!Stockholm fem år och det firas med besked! Vi har en ny kulinarisk profil, en ny ordförande för smakjuryn och dessutom en ny konferencier. Samtliga är namntunga och skickliga profiler inom sitt skrå. Alla namn för årets tävling kommer presenteras inom kort!
Dessutom har vi glädjen att kunna presentera ett nytt samarbete med Sthlm Food & Wine – Nordens största kulinariska mötesplats! Under mässan kommer årets tävlingsdeltagare att få plats i vår monter och få visa upp sin produkt för de över 25 000 besökarna. Under lördagen kommer de dessutom få den unika möjligheten att pitcha sin produkt från mässans scen.
Det här är ett strålande tillfälle att för deltagarna att få visa upp sin produkt och då mässan är den 8-10 november är det det bästa genrepet man kan tänka sig inför Ät!Stockholms stora final på Södertälje Science Park den 19 november.
Tävlingsbidrag
Tävlingsbidragen kan vara allt från nisch- och/eller premiumprodukter för den privata marknaden till produkter lämpliga för storkök och offentliga kök. Fokus är att produkten bygger på svenska råvaror och är producerad på ett hållbart sätt. Produkten ska också smaka gott och ha stor marknadspotential.
Under åren har vi haft över massor av tävlande lag som har ställt upp med allt från somaliska sambosas på svenskt vis, chips gjorda på fermenterade svenska baljväxter, bredbar salami på kött från Roslagen och späck från Mangalitza-grisar i Sörmland, exotiskt svenska kombuchadrycker och färs gjord på mjöllarver och svenska ärtor. Och mycket mer!
Här kan du ta del av Ät!Stockholm 2023 på 98 sekunder!
Vinnaren utses av en, två, tre jurygrupper!
Alla tävlingsbidrag bedöms av en smakjury, en marknadsjury och en hållbarhetsjury med välrenommerade profiler inom sina respektive områden. Dessutom delas publikens pris ut – och där har jurygrupperna inget att säga till om.
Prisutdelare
Bland prisutdelarna finns Gustav Hemming (c), Klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd, Region Stockholm och Anna Kinberg Batra, landshövding Stockholms län.
Bakgrund
Ät!Stockholm är inspirerad av tävlingen Matverk som arrangerades fram till 2019. Matverk Stockholm arrangerades under åren 2016-2019 av Södertälje kommun (genom projekt MatLust) och Länsstyrelsen i Stockholm. Det var en deltävling i den nationella tävling som drevs av Gastronomiska Samtal. Ät!Stockholm är nu 2024 inne på sitt femte år som matinnovationstävling.
Anmälan stängd för i år
Intresseanmälan har stängt för i år och vi kommer inom kort gå ut med årets startfält! Vill du veta mer om hur du anmäler intresse till nästa års Ät!Stockholm, hör av dig till oss!
Frågor?
Vill du kontakta oss, eller har du några frågor? Klicka här.