Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Frågor och svar

Får produkten ha deltagit i en annan tävling tidigare?

Ja, det är tillåtet.

Får man tävla med flera bidrag från samma lag?

Nej, ett bidrag per lag.

Hantverk eller industri?

Så länge framställningen sker professionellt och följer gällande lagar och förordningar, kan tillverkningsprocessen ske såväl hantverksmässigt som industriellt. 

Hur stort får det tävlande företaget vara?

Tävlingen vänder sig till små och medelstora livsmedelsföretag (SME) vilket innebär max 249 anställda och max 50 miljoner EUR i årsomsättning.

Vilka ska/får vara med i laget?

Du kan tävla själv eller bilda ett lag och då samarbeta med andra företag eller verksamheter. Ett lag består av minst ett företag/verksamhet som är registrerat i Stockholm, där minst en av deltagarna är yrkesverksam inom något av följande områden: råvaruproducent, matlagning, livsmedelsförädling, formgivare, förpackningsdesigner eller kommunikatör.

Vad innebär råvara och råvaruproducent?

Råvaruproducent är den/de som odlar, föder upp, plockar eller fiskar något. Råvara är de oförädlade produkter som blir resultatet av detta.

Exempel: Spannmålsbonden Lisa är råvaruproducent av havre och quinoa. Företaget Oatsome är förädlare av råvaran havre och inte råvaruproducent till innehållet i en havreglass. Lisa kan delta i ett lag som råvaruproducent av havre. Oatsome kan delta antingen själva eller som del av ett lag som förädlare av råvaran havre.

Vem är råvaruproducent av vilda bär, svamp och växter?

Det är personen som plockar. En inköpare kan också räknas som råvaruproducent så länge råvarans ursprung är Sverige.

Råvarans ursprung?

Den eventuella råvaruproducent som ingår i laget ska vara producent av råvaran i den tävlande produkten. Råvaran ska vara producerad i Sverige. 

Får drycker med alkohol delta?

Ja, förutsatt att de är förädlade. 

Om produkten redan finns på marknaden?

Det är godkänt förutsatt att den tidigast kom ut på marknaden 1 januari tävlingsåret.

Vad vinner man?

Vinnaren av Ät!Stockholm får kvalificerat stöd för att underlätta för produkten att komma ut på marknaden.

Alla pristagare får diplom och medial exponering i samband med tävlingens genomförande. För samtliga tävlande gäller att ni blir del i ett stort nätverk, er produkt blir synlig för marknaden och ni får återkoppling från experter.

Hur går tävlingen till?

21 november - Tävlingsdags hos MatLust Utvecklingsnod på Södertälje Science Park!

Alla tävlande bidrag presenterar/pitchar sin produkt inför marknadsjuryn, hållbarhetsjuryn och publiken. Smakjuryn ska enbart bedöma smak och tar därför inte del av pitcharna. Jurygrupperna sammanträder och fattar sina respektive beslut, publiken röstar fram sin favorit och vinnarna utropas vid prisutdelningen under eftermiddagen. 

Fler frågor? Kontakta oss!

Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram