Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Wild Man med WILD CHIPS-SMULOR

Så här berättar Gabriella och Håkan från Wild Man:

Wild Man är ett litet familjeföretag som drivs av oss, Håkan Flink och Gabriella Flink Jacobsson. För 30 år sedan började vi utveckla en mellanmålsprodukt, Wild Chips, som består av lätt rökt, torkat och flingat kött från älg, hjort och ren.

Håkan och Gabriella från Wild Man
Håkan och Gabriella från Wild Man.
Glas med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor från Wild Man.

Torkning som beredningsmetod har människan använt i tusentals år. Genialt, enkelt och helt naturligt. Genom att torka köttet reducerar vi vätskeinnehållet och därigenom koncentreras näringsinnehållet, intensifieras smaken och förlängs hållbarheten. Metoden kräver inga onödiga konserveringsmedel.

I den vilda naturen är allt hållbart och cirkulärt till 100%. Allt. Den är själva värdegrunden för alla olika certifieringar som "Eko", "KRAV" etc. Vilt kött är det mest hållbara köttet som finns när det kommer till klimathänsyn, biologisk mångfald och djurens välfärd. Det är heller inte påverkat av antibiotika eller manipulerat på annat sätt. I termer av hållbarhet har alltså vilt kött kvalitet utöver de krav som ställs för eko- och KRAV-märkning.

I Ät!Stockholm 2023 tävlar vi med något som från början bara var svinn i vår produktionsprocess vid tillverkningen av våra Wild Chips: Wild Chips-smulor!  Vi har helt enkelt tagit vara på det spill i form av torkade köttsmulor som varit en biprodukt då vi flingat det torkade köttet som blir Wild Chips.

Röra med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor i röra.
Soppa med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor i soppa.
Morötter med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor på morötter.

Smulorna av det torkade viltköttet har en väldigt intensiv och djup smak vilken kan användas som smakgivare. Det behövs ingen stor mängd smulor för att ge smak vid tillagning av röror, såser, soppor, grytor och i alla möjliga andra rätter. Funkar också fint som topping på t.ex. sallader. Bara fantasin sätter gränsen för användningsområdena.

Vitkål i ugnsform med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor på vitkål.
Sötpotatis med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor på sötpotatis.
Pasta med Wild Chips-smulor
Wild Chips-smulor på pasta.

Av hållbarhetsskäl bör vi äta mindre men bättre kött. Med Wild Chips-smulor slår man två flugor i en smäll! Och överraskande gott blir det också.

Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram