Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Mörkölamm och MX Ranch med DORPER-SALAMI

Så här berättar Max på MX Ranch och Anneli på Mörkölamm om sitt tävlingsbidrag:

Dorpertacka + salami = SANT
Med denna lufttorkade salami vill vi ta fram en produkt som är närproducerad och 100% svensk. Salamin är lufttorkad och har en smaksättning av skog i form av svart trumpetsvamp och granskottsolja. Det vita höljet av penicillium ger också en fin avrundning i smaken.

Salami upplagt med ost och andra tillbehör
Lufttorkad 100% svensk salami med tillbehör.
Fina salamikorvar
Med trumpetsvamp och granskottsolja.

Vi hoppas att vi med denna salami ska kunna bidra med en svensk lufttorkad produkt där smaken tillsammans med texturen ska ge kunden en smakupplevelse som höjer statusen och efterfrågan på det kött vi inte får betalt för. TACK köttet!!!

Glädjen att kunna producera en lufttorkad salami av högsta kvalitet känns fantastisk, och vi hoppas att den som smakar salamin upplever samma sak som vi.

Max berättar om MX Ranch:

MX Ranch ligger på norra Färingsö där vi föder upp får och nöt för köttproduktion. Våra Dorperfår är uppfödda på gräs vilket ger ett fantastiskt kött med fin marmorering. Vi får stor hjälp av våra vallhundar av rasen working kelpie och försöker ha djuren ute så mycket som möjligt både för betesuppdrag, samt för att hålla våra marker öppna runt om i Stockholm.

Anneli berättar om Mörkölamm:

Mörkölamm ligger på gården Furholmen och säljer färsk korv och lufttorkade produkter. Omsorgsfull djurhållning står i centrum och visar sig i en underbar smak av kvalitet. Mörkölamm har sedan oktober 2022 tagit över Gnesta chark och vi har också öppnat en chark- och delibutik i Trosa där vi säljer egentillverkad chark och lokalproducerat kött.

För mig startade den här resan för flera år sedan, med att försöka vidareförädla mitt tackkött till en produkt där jag utnyttjar en råvara som för våra slakterier inte var någonting värd som styckningsdetalj. Nu har jag vidareutvecklat produkten i samarbete med Max på MX Ranch med hans avelsbesättning av rasen Dorper.

Anneli på Mörkölamm
Anneli på Mörkölamm.
Max på MX Ranch med tackor i bakgrunden
Max på MX Ranch.
Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram