Hallstavik tempe: ÅKERBÖNTEMPE MED SMAK AV NYPON
De som följt Ät!Stockholm ett par år känner säkert igen det här laget, som återvänder till tävlingen med en ny produkt, som de själva beskriver såhär:
Åkerböntempe med smak av nypon är ett unikt växtbaseratprotein i säsong. Vi förenar näringsrikt tempe med en twist av fruktigt nypon som ger en delikat upplevelse. Kombinationen av den milda nötiga åkerbönatempen med sötma, syra och friskhet från nyponen.
Nypon är rikt på C-vitamin, antioxidanter och fibrer, tillsammans med åkerbönans protein och mineraler skapar de en näringsrik matvara. Fermentering förbättrar näringsvärdet, gör proteinerna mer lättillgängliga för kroppen och skapar en probiotisk produkt som stödjer maghälsan.
Både åkerböna (Vicia faba) och nypon är lokala grödor, vilket gör vårt tempe inte bara smakrik utan även klimatvänlig. Nypon finns överallt i den svenska naturen, medan åkerböna odlas primärt för djurfoder. Vår åkerböna tempe med smak av nypon är ett viktigt bidrag till det hållbara matsystem och proteinskiftet i Sverige.
Att främja produktion och konsumtion av åkerböna tempe med en twist av nypon kan bidra till en framtid med lägreklimatpåverkan, bättre markhälsa och ökad livsmedelssäkerhet. Välj bra, lev bra!

