Gröna Bigården med HONUNGSSENAP
Så här berättar Sussanne och Per:
Vi håller till i Huddinge kommun och startade 2014 med två bisamhällen och nu har vi invintrat 40 samhällen. Vår huvudsyssla är att producera och sälja premium-honung. Vi slungar bigård för bigård för att få många olika sorters honung. Smak, färg och konsistens på honungen beror på vilka växter bina besökt.
Vårt samspel med bina är viktigt, att hålla friska bin är grunden för vår verksamhet. Inga bin, ingen honung. Lyfter man blicken i ett större hållbarhetsperspektiv är det inte bara honungsbin som är viktiga, alla pollinerare är viktiga. Utan dem har vi människor inte mycket att äta och inte mycket kläder att ha på kroppen.
Vår tävlingsprodukt honungssenap producerar vi själva, med svenska råvaror. Honung, rapsolja och senapsfrön. Honungssenapen kan göras i en mängd olika styrkor beroende på kundernas smakpreferenser. Honungen, som i sig fungerar som ett konserveringsmedel, produceras i våra egna bigårdar, som ligger som längst 4 km bort. Rapsoljan är svensk och bina behövs för att pollinera blommorna för att få en bra och smakrik olja. Senapsfröna är givetvis också svenska, så vi har korta transporter för våra råvaror.