Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Norrtelge Urban Winery: PET NAT AV ÄPPLE

Norrtelge Urban Winerys tävlingsbidrag har gamla rötter, men siktar i allra högsta grad mot framtiden. Så här beskriver de sin Pet Nat:

Rubin är ett lätt pärlande äppelvin som har en tydlig vinös karaktär med en diskret doft av sauvignon blanc. Dricks som aperitif eller till lättare maträtter. Vinet har jäst färdigt i flaskan och har därför en lätt jästfällning. Flaskan förvaras stående och öppnas väl kyld för att undvika att jästfällningen rörs upp från botten.

Med Rubin vill vi återuppliva en gammal tradition från Linnés tid då ambitionen var att använda svenska frukter och bär för att göra en dryck som skulle ha en karaktär av kontinentens viner. Vi vill helt enkelt göra ett fruktvin som liknar ett druvvin från kontinenten utan att för den skull förlora sin nordiska identitet.

Vi gör vin av lokala råvaror – främst vindruvor och äpplen som vuxit i Roslagen. I vårt nordiska klimat får frukter och bär ofta hög kvalitet med mångfacetterad smak. Mycket kommer dock aldrig till någon användning utan de blir ofta kvar i trädgårdarna. Vår ambition är att dessa råvaror ska få blomma ut i förädlade drycker.

Vår övertygelse är att om alla lär sig att uppleva smaker på ett mer levande sätt så följs det av ett ökat intresse för det vi äter och dricker. Genom att sätta smaken i centrum ökar förhoppningsvis intresset för hur det man äter och dricker har producerats. 

En väg till ökad hållbarhet går helt enkelt via smaklökarna.

Johan Ununger har en doktorsexamen från Sveriges Lantbruksuniversitet och en examen från IHR (Institutet för Högre kommunikation och reklamutbildning). Han har varit VD för Saltå Kvarn i Järna mellan år 2002 och 2017. Under några år under 1990-talet var han miljöchef på Vin och Sprit och även ansvarig för arbetet med att skapa en sund dryckeskultur. Han har också en sommelierexamen från Vinkällan.

Ann Franzén är biolog och botanist. Hon har arbetat med folkbildning under hela sitt yrkesliv. Under 30 år arbetade hon i Bergianska trädgården där hon under senare år varit ansvarig för Naturens Hus. Det är en pedagogisk verksamhet inom KTH som arbetar med att öka intresset för natur, miljö och vetenskap. Ann är också nybliven fromager från Restaurangakademien.

Foto: Andreas Mattsson
Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram