Hoppa till huvudinnehållet

Tillbakablick: Ät!Stockholm 2020

Fredag den 27 november 2020 avgjordes världspremiären av den nya matinnovationstävlingen Ät!Stockholm 2020

Klicka här för att komma till den inspelade sändningen!

Tävlande lag & produkter i Ät!Stockholm 2020

I startfältet för Ät!Stockholm 2020 fanns 12 nya, innovativa livsmedelsprodukter från Stockholms län med drivna entreprenörer och företagare bakom. En del tävlade enskilt, och en del i lag tillsammans med andra. Läs mer om alla tävlande och deras produkter nedan.

Supercrêpe/Galette vann Ät!Stockholm 2020 med motiveringen: En välsmakande produkt med hållbar balans i hela värdekedjan. Intressant kombination av råvaror. Helt enkelt en mix som passar i hemmaköket, på fina restaurangen och i effektiva storkök.

SUPERCRÊPE/GALETTE - NYTT & NYTTIGT

Supercrêpe/Galette tävlar laget som består av MixWell AB, Tjelving Fun-Food AB och Hasta Eco AB. Bovete, havre och gråärtor, alla ekologiska och glutenfria, utgör grunden i denna mix. Tillsätt endast vatten. Svenskt, närodlat, proteinrikt, hälsosamt och ekologiskt!

Tempeh Husman kom 2:a i Ät!Stockholm 2020 med motiveringen: En saftig produkt med högt näringsvärde. Näring både för magen och den svenska åkern. Produkten visar på magiska möjligheter med mögel.

TEMPEH HUSMAN - A2O

Denna hantverksmässigt framtagna tempeh är baserad på gulärta från Öland och gråärta från Närke som har fermenterats med en jästsvamp för att förbättra både smak, textur och näring i råvaran. Produkten är färdigtillagad och marinerad för att lätt kunna värmas och serveras.

Vegansk Steksmet kom 3:a i Ät!Stockholm 2020 med motiveringen: Proteinbomb med innovationshöjd i en lätthanterlig kostym. 2.0 i vegansortimentet. Ger bonden en ny söt gröda att odla. Helt enkelt en verkligt flexibel smet.

VEGANSK STEKSMET - JORDNÄRA MAT

Vegansk Steksmet - en stekfärdig, oprocessad och smakrik proteinbomb gjord på svensk sötlupin, gråärta samt en mustig dubbel lökconfit - bara att steka, fritera eller äta som pålägg. Paketerad i en smidig spritspåse som gör det enkelt att tillaga till biffar, plättar, bollar, muffins, våfflor.

Bårgång från Törst vann Publikens Pris i Ät!Stockholm 2020

BÅRGÅNG - TÖRST

TÖRST tävlar med dryckesprodukten BÅRGÅNG. Torr, fermenterad och alkoholfri tar den sin naturliga plats vid det dukade bordet som ett alternativ till alkoholfria viner. Ekologiskt och producerat i Sverige, utan konserveringsmedel eller andra tillsatser.


BLUE POWER - AIP4LIFE

AIP4LIFE har under varumärket Smoothgreenz tagit fram smooothiesen ”Blue Power” - en explosion av smaker från svenska blåbär och björnbär. Den är dessutom fullproppad med grönsaker och boostad med chaga. Det enda du behöver göra är att tillsätta vatten eller mjölk och mixa.

VEGANSK SEITANKORV - MISS WARGENTIN

Miss Wargentin är ett lunchcafé på Kungsholmen. De tävlar med en handgjord vegansk seitankorv! Ett klimatsmart mathantverk med ingredienser, såsom vetegluten och bönor från svenskt jordbruk. Proteinrik, bra textur och balanserade smaker - ett utmärkt alternativ till kött!

SHRUB - INFUSED LIQUID

Shrub är en vinägerdryck som härstammar från 1600-talets England. Infused Liquid kombinerar vinäger med färska frukter, örter och socker till en uppfriskande och spännande dryck som kan avnjutas som en god alkoholfri måltidsdryck, eller bas i en cocktail eller alkoholfri mocktail.

FOR REAL PIZZA! - FOR REAL FOODS

FOR REAL! PIZZA är en hälsosam fryspizza med en botten bakad på svensk lokalodlad vitkål och parmesan. Genom att utesluta spannmål och tillsatser fås en naturligt glutenfri pizza som är rik på näring, fibrer och protein samt low carb. Riktig mat som känns bra att äta!

JULSILL - LÖNNQVISTS SKAFFERI

Lönnqvists Skafferi tävlar med en inlagd sill med julens smaker. Med traditionella smaker och den egna goda lagen och storleken på sillbitarna blir det som en himmelsk munsbit med vit fast sill som har en len och söt smak med goda kryddor.

TUGGUMMI UTAN PLAST - CHEW FOLK

Visste ni att vanliga tuggummin innehåller plast? De tuggummin som Chew Folks tuggummin består av en naturgummibas som är helt biologiskt nedbrytbar. Dessutom veganska, sockerfria och smaksatta och sötade med helt naturliga och plantbaserade ingredienser.  

ADAPTOGENISK BITE - NAIMA

NAIMA erbjuder ett hälsosamt alternativ till fika och snacking. Första produkten är en brownie bite som är prebiotisk och gjord på svensk gråärta. Den är växtbaserad, utan tillsatt socker och glutenfri.

KAKDEG PÅ POSTEN - K-MÄRKT

En produkt i tiden. Ändlöst långa digitala möten denna produkt som kan göra de digitala mötena mer ”analoga”. Kakdegen består av tre smaker i en rulle (vaniljsnitt, chokladruta, bondkaka eller American Cookies) som skickas ut med post i ett kylkuvert. Bakas av hemma

Prisutdelare

Förstapriset delades ut av Gustav Hemming, Tillväxt-, Samhällsplanerings- och Skärgårdsregionråd, Region Stockholm, andrapriset av Sven-Erik Österberg, landshövding Stockholms län och tredjepriset delades ut av ordföranden i smakjuryn, Frida Ronge, Culinary Director, TAK.

Konferencier och kulinarisk profil

Konferencier för Ät!Stockholm 2020 var kocken och tv-personligheten Lisa Lemke. På plats fanns också Ät!Stockholms kulinariska profil och råvaruexpert 2020 Stefan Eriksson.

Expertjurygrupper

Tävlingsbidragen i Ät!Stockholm 2020 bedömdes av en smakjury, en marknadsjury och en hållbarhetsjury bestående av välrenommerade profiler inom livsmedelsbranschen.

Juryordförande vid Ät!Stockholm 2020 var:

Frida Ronge, Culinary Director, TAK (smakjuryn)
Mathias Dernelid,
Produktchef Smakriket, Grönsakshallen Sorunda AB (marknadsjuryn)
Jens Berggren,
Hållbarhetsexpert, LRF (hållbarhetsjuryn)

Presentation av samtliga jurymedlemmar finner du på startsidan och för att komma dit klickar du här.

Ät!Stockholm 2020 arrangerades av Södertälje kommun och Region Stockholm i samarbete med Projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Arrangörer
Logotyp Region StockholmLogotyp Länsstyrelsen StockholmLogotyp Södertälje kommunLogotyp MatLustLogotyp Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden
Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram