Hoppa till huvudinnehållet

Tävlande lag och produkter i Ät!Stockholm 2020

I startfältet för Ät!Stockholm 2020 står inte mindre än 12 nya, innovativa livsmedelsprodukter från Stockholms län med drivna entreprenörer och företagare bakom. En del tävlar enskilt, och en del i lag tillsammans med andra. Kanske finner du din nya favorit i hyllan här? Läs mer om alla tävlande och deras produkter nedan!

Ät!Stockholm 2020 arrangeras av Södertälje kommun och Region Stockholm i samarbete med Projekt MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

TEMPEH HUSMAN - A2O

Denna hantverksmässigt framtagna tempeh är baserad på gulärta från Öland och gråärta från Närke som har fermenterats med en jästsvamp för att förbättra både smak, textur och näring i ursprungsråvaran. Produkten är färdigtillagad och marinerad för att lätt kunna värmas och serveras. Smaksättningen är brynt lök, vitpeppar och Karl-Johansvamp för att få den nostalgiska känslan från mormors husmanskost. Passar utmärkt till de klassiska husmanskosträtterna med exempelvis potatis, lingon och brunsås.

Företaget A2O grundades utifrån idén att kunna ta tillvara på och presentera resurseffektiva råvaror på ett smakligt sätt utan att härma kött. Fokus har hela tiden varit att utveckla produkter efter våra ledord, Sustainable, Tasty, Available, Food Solutions.

BLUE POWER - AIP4LIFE

AIP4LIFE har under varumärket Smoothgreenz tagit fram smooothiesen ”Blue Power” - en explosion av smaker från svenska blåbär och björnbär. Den är dessutom fullproppad med grönsaker och boostat med chaga (eller sprängticka som det heter på svenska), som är en kraftfull antioxidant som stöttar kroppen och hjälper dig att stå emot höstens förkylningar - en av våra svenska så kallade superfoods.

Smoothiesen tillverkas genom att mixa frukt, bär och grönsaker som sedan fryses in. Det enda du behöver göra är att tillsätta vatten eller mjölk och mixa.

Helene Pantzare som äger AIP4LIFE har själv erfarenhet av vilken skillnad det kan göra för hälsan att äta naturlig mat med massor av grönsaker och helt utan tillsatser. Hon brinner för att göra det enkelt för fler människor att äta hälsosamt.

SUPERCRÊPE/GALETTE - NYTT & NYTTIGT

Supercrêpe/Galette tävlar laget som består av MixWell AB, Tjelving Fun-Food AB och Hasta Eco AB med!

Bovete, havre och gråärtor, alla ekologiska och glutenfria, utgör den hållbara grunden i denna mix. MixWell AB har produktutvecklat och blandat den färdiga mixen, där man enbart tillsätter vatten. Hasta Eco AB erbjuder spannmål och baljväxter som odlats på ett unikt sätt som tillvaratar de möjligheter som naturen gett oss. Tjelvling Fun-Food AB distribuerar sedan utrustning och mixer till marknaden. Svenskt, närodlat, proteinrikt, hälsosamt, ekologiskt och framtidens jordbruk helt enkelt!

VEGANSK SEITANKORV - MISS WARGENTIN

Miss Wargentin är ett lunchcafé på Kungsholmen som drivs av Zanna och Lotta. De tävlar med sin produkt handgjord vegansk seitankorv! Ett klimatsmart mathantverk med svenska huvudingredienser, såsom vetegluten och bönor från svenskt jordbruk. Deras seitankorv är proteinrik, har bra textur och balanserade smaker. Grilla, stek eller ät den som den är - ett utmärkt alternativ till kött! Att arbeta aktivt med hållbarhet och matsvinn är en självklarhet för Zanna & Lotta och deras fokus ligger på växtbaserad kost i säsong.

SHRUB - INFUSED LIQUID

Shrub är en vinägerdryck som härstammar från det koloniala 1600-talets England och var ett sätt att konservera frukt när man for ut på långa färder till havs. I de brittiskt koloniserade delarna av Amerika utvecklade man sedan receptet.

Infused Liquid har tagit efter denna historia och kombinerar vinäger med färska frukter, örter och socker. Resultatet är en uppfriskande och spännande dryck som kan avnjutas som en god alkoholfri måltidsdryck, eller bas i en cocktail eller alkoholfri mocktail. Den gör sig till och med perfekt som dressing till sallad eller grillat.

Infused Liquid är ett hantverksbryggeri grundat i Enskede av Mikael Behrenfors som tillverkar förstklassiga syrups, sockerlag och tonic till cocktailbarer och hemmabarer sedan 2017.

FOR REAL PIZZA! - FOR REAL FOODS

FOR REAL FOODS tävlar med FOR REAL! PIZZA som är en hälsosam fryspizza med en botten bakad på svensk lokalodlad vitkål och parmesan. Genom att utesluta spannmål och tillsatser fås en naturligt glutenfri pizza som är rik på näring, fibrer och protein samt low carb. Riktig mat som känns bra att äta!

FOR REAL FOODS startade hemma i köket hos Kristin & Daniel och är deras kamp för riktig mat. Det är samtidigt en kamp mot livsmedelsjättarnas ultraprocessade och näringsfattiga mat som idag fyller våra hyllor. Deras mål är att hjälpa folk att återta sin hälsa och samtidigt minska den onödiga användningen av samhällets och jordens resurser genom att erbjuda riktig mat.

VEGANSK STEKSMET - JORDNÄRA MAT

Jordnära Mat presenterar Vegansk Steksmet - en stekfärdig, oprocessad och smakrik proteinbomb gjord på svensk sötlupin, gråärta samt en mustig dubbel lökconfit - bara att steka, fritera eller äta som pålägg. Dessutom paketerad i en smidig spritspåse som gör att den går snabbt och enkelt att tillaga till biffar, plättar, bollar, muffins, våfflor.

Grundaren till Steksmeten är kocken och matkreatören Daniel Israelsson Casta. Bakom Jordnära Mat står fem människor med olika bakgrund och expertis, som alla brinner för hållbarhet, mat och omställning. Vi ser just nu den största förflyttningen någonsin från kött till växtbaserat protein och vill bidra till att göra det enklare och godare att ställa om.

BÅRGÅNG - TÖRST

TÖRST presenterar sin nya fermenterade serie och tävlar med dryckesprodukten BÅRGÅNG. Torr, fermenterad och alkoholfri tar den sin naturliga plats vid det dukade bordet som ett alternativ till alkoholfria viner. Ekologiskt och producerat i Sverige, utan konserveringsmedel eller andra tillsatser.


JULSILL - LÖNNQVISTS SKAFFERI

Lönnqvists Skafferi tävlar med en inlagd sill med julens smaker.

Med rötter från Varberg där Linda fortfarande tillbringar varje sommar har de i hennes familj en lång tradition av att göra sill. I barndomen på 70-talet var det farmor, sen pappa och därefter tog Linda vid och har vidareutvecklat hobbyn till ett företag.

Linda siktar på traditionella smaker och med den egna goda lagen och storleken på sillbitarna blir det som en himmelsk munsbit med vit fast sill som har en len och söt smak med goda kryddor.

TUGGUMMI UTAN PLAST - CHEW FOLK

Visste ni att vanliga tuggummin innehåller plast? Vi svenskar tuggar mer än cirka 2,7 miljarder tuggummin varje år. Som ni vet så hamnar inte alla dessa tuggummin i papperskorgen, många av dem sväljer man och många tuggummin hamnar på gatan och förorenar vår närmiljö och vår jord. De tuggummin som Chew Folk tagit fram består av en naturgummibas som är helt biologiskt nedbrytbar. Det innebär att medan ett tuggummi med plastgummibas tar över 50 år att brytas ned så tar en Chew folk endast 6 veckor i samma miljö. Även förpackningen är helt nedbrytbar! Utöver det så är Chew Folk veganska, sockerfria och smaksatta och sötade med helt naturliga och plantbaserade ingredienser. Helt enkelt ett bättre alternativ. 

Chew Folk är kampen mot att eliminera mikroplaster i livsmedel som vi får i oss, och deras vision är att plasttuggummin ska vara ett minne blott! Tillgängligt i butik och online från och med januari 2021! 

ADAPTOGENISK BITE - NAIMA

NAIMA erbjuder ett hälsosamt alternativ till fika och snacking. Första produkten är en brownie bite som är prebiotisk och gjord på svensk gråärta. Den är växtbaserad, utan tillsatt socker och glutenfri.

NAIMAs superteam består av en kreativ marknadsförare och en nitty gritty produkt- och konceptutvecklare. De möttes i sin frustration över avsaknad av goda, hälsosamma snacks/fika och en passion för hälsa. Därur bestämde de sig för att skapa bättre alternativ.

KAKDEG PÅ POSTEN - K-MÄRKT

K-märkts kakdeg är en produkt i tiden. Ändlöst långa, tråkiga, platta och oengagerade digitala möten födde denna idé. En produkt som genom doft, smak och något att ta på kan engagera, förena och göra de digitala mötena minnesvärda och mer ”analoga”. Kakdegen består av tre smaker i en rulle (vaniljsnitt, chokladruta, bondkaka eller American Cookies) som skickas ut med post i ett kylkuvert. Bakas av hemma av mottagarna.

K-märkt är ett företag med sju stycken matcaféer och restauranger i Stockholm. På agendan står volym, kvalitet och hållbarhet. K-märkt utsågs 2018 till Sveriges mest hållbara krog - mycket tack vare lite udda och konstiga idéer där den viktigaste är att man är menylös. I coronans spår fick man ställa om verksamheten och kakdegen är en av flera nya produkter och tjänster. 

Nyfiken på att höra mer om produkterna och entreprenörerna bakom, och vem som tar hem priset? Anmäl dig här till sändningen den 27 november!

Arrangörer
Logotyp Södertälje kommunLogotyp Region Stockholm
I samarbete med
Logotyp MatLustLogotyp Europeiska unionen Europeiska regionala utvecklingsfondenLogotyp Länsstyrelsen Stockholm
Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram