Hempfood For Life!: CIRKULÄR HAMPAGLASS
Bakom lagnamnet Hempfood For Life! döljer sig Mossagårdens Eko, som i år tävlar med en glass på den spännande grödan hampa. Så här skriver de själva:
Den cirkulära hampaglassen är en hyllning till hampans otaliga fördelar. Hampan
odlas ekologiskt på Mossagården och här har vi arbetat med hampa i 17 år och ser
den som ett sätt att tänka kring framtiden, jordhälsan och den biologiska
mångfalden.
Hela hampafröet tas tillvara och förädlas i hampafabriken på gården och även
krokiga morötter får nytt liv i denna magiska glass där restflöden blir resurser.
Som krydda i sammanhanget har glassen utvecklats som en unikt utvald pilot
inom Cirkulära Hubben.
Eftersom matsystemetet i Sverige är sårbart lanserar vi här en produkt som
stärker både vår samhällsresiliens och lantbruket - utan omfattande import av
klimatpåfrestande konstgödsel och bekämpningsmedel som hämmar biodiversitet.
Hampaglassen är vår kärleksförklaring till råvaran, jorden och hållbar innovation. Vi erbjuder en lågprocessad, växtbaserad och näringstät glass som idag saknas i
frysdisken - och som kan bli ett hett samtalsämne på Stockholmsmarknaden!
År 2023 deltog Hempfood for Life i Ät!Stockholm och vi är stolta finalister även i år!
Tidigare i år fick vi dessutom äran att representera Sverige på Grüne Woche i Berlin
inför 300 000 besökare - en fantastisk chans att dela vår cirkulära hampaglass
med världen.
Vi tävlar med ER cirkulära blåbär/morot HAMPAGLASS - med fokus på svenska
råvaror och presenterad i en hållbar förpackning.
- När jag satte mitt första hampafrö i jorden år 2007 fångade växten mitt hjärta.
Hampan ger näring och gynnar ekosystemet. På Mossagården, där vi odlat
ekologiskt sedan 1985, står hampan som en symbol för resiliens!, säger Ebba-Maria på Mossagården.





