Hav möter land: SURKÅL MED SOCKERTÅNG
Bakom lagnamnet Hav möter land döljer sig Tistelvind och Hakefjordens Havskultur. Så här beskriver de sitt tävlingsbidrag:
Surkål med sockertång är en helt ny produkt, framtagen genom ett unikt samarbete mellan Hakefjordens Havskultur och Tistelvind.
Den består endast av tre ingredienser – ekologisk svensk vitkål, svensk sockertång och havssalt – och ger en frisk, syrlig och krispig smakupplevelse med subtila toner av hav som för tankarna till kustens friska vindar och havets djup.
Surkålen är opastöriserad och rik på goda mjölksyrabakterier som stärker tarmfloran. Sockertången odlas och skördas i Hakefjorden, strax söder om Lysekil, där den samtidigt bidrar till att minska överskott av näringsämnen i havet. Fermentering är en urgammal teknik och samtidigt ett resurseffektivt sätt att konservera hela kålhuvudet utan svinn med minimal energiåtgång.
Produkten är framtagen för att passa särskilt bra till fisk- och skaldjursrätter, men den gör sig lika väl på en ostmacka.



Foto: Cecilia Möller


