Frankly Good Grains: ISTERBAND 2.0
Den här finalisten presenterar en riktig svensk klassiker på en nytt sätt. Så här skriver de själva om sitt tävlingsbidrag:
Hur ser framtidens korv ut? Vi tror att svaret går att finna i
historien.
Frankly har tagit fram ett isterband 2.0 med nya målgrupper och
användningsområden i sikte. Det är en reinkarnation av det svenskaste
korvhantverket vi har, i släktskap med såväl klassiska isterband som grynkorv. Med
ekologiskt gräsbeteskött, sörmländska korngryn och en smaksättning
anpassad för nya användningsområden placerar vi korv med gryn och
spannmål på morgondagens tallrikar. Korven är utvecklad i samverkan med
Good Grains där deras innovativa korngryn gör att biotillgängligheten
ökar av naturligt förekommande järn och zink. Tack vare detta så minskar
klimatavtrycket drastiskt samtidigt som det blir ett bättre och mer
näringstätt alternativ till såväl annan korv som rent, rött kött.
Efter 5 år i korvhantverkets tjänst, otaliga sörmländska matfester och
hundratals utskickade korvlådor tror vi oss ha hittat svaret på
"framtidens korv". Efter att ha laborerat med diverse nyskapande
alternativ till "vanlig korv" visade det sig att lösningen vi sökte gick
att finna i vår mathistoria. Det känns därför som vår plikt att lyfta in
den visdom som tidigare generationer tagit för givet, i framtiden.
Då var isterbandet ett hållbart svar i en tid med knappa resurser. Nu
gör vi istället av med för mycket resurser men vi tror att svaret kan
vara det samma. Det är dags för ett "Isterband 2.0", en kulturkorv
anpassad till nya behov.





