Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Femte Elementet: MISO GJORD PÅ LUPINBÖNOR

Bakom namnet Femte Elementet döljer sig två bröder som tar fermentering på allvar. Resultatet är en miso gjord på svenska råvaror, och såhär beskriver de själva sitt tävlingsbidrag:

Mison från Femte Elementet är ett genuint hantverk — opastöriserad, levande och omsorgsfullt tillverkad av två bröder med en livslång passion för mat. 

Namnet Femte Elementet anspelar på den femte smaken, alltså umami. För det miso erbjuder är just naturlig, hälsosam och växtbaserad smakförstärkning.  

Det som gör vår miso unik är att vi uteslutande använder oss av svenska, ekologiska baljväxter istället för den traditionella sojabönan. Utöver de fördelar detta innebär ur ett hållbarhetsperspektiv så ger det även upphov till helt nya, spännande smaker.

Den tävlande produkten är en miso gjord på lupinbönor, fermenterad i tolv veckor. I kontrast till den importerade mison som är tänkt att stå i hyllan, så kan vi använda oss av betydligt mindre salt. Det i kombination med lupinens ovanligt höga proteinhalt möjliggör en komplex fermentering som resulterar i en fruktig, nästan exotiska smakprofil.

Användningsområdena går långt bortom miso-soppa. Antingen så lägger man helt enkelt i en sked eller två när man behöver lite hjälp med umami till såser, marinader, dressingar. Eller varför inte, som på bilden, i ett härligt misosmör? Men mison kan även skina själv, då den kan ta enkla ingredienser till en helt ny nivå. På så vis vill vi göra det lättare att äta hållbart, hälsosamt och växtbaserat, utan att kompromissa med smak.  

Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram