Hoppa till huvudinnehållet
Logotype Ät Stockholm

Om Ät!Stockholm

Ät!Stockholm är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror som också är utvecklade och producerade i Stockholms län. Tävlingen arrangeras av Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm, Södertälje kommun och MatLust Utvecklingsnod. Ät!Stockholm 2023 avgörs den 21 november på Södertälje Science Park. En dag full av smaker, möten och energi!

Vill du vara publik den 21 november i Södertälje – läs mer och anmäl dig här!

Tävlingsbidrag

Tävlingsbidragen kan vara allt från nisch- och/eller premiumprodukter för den privata marknaden till produkter lämpliga för storkök och offentliga kök. Fokus är att produkten bygger på svenska råvaror och är producerad på ett hållbart sätt. Produkten ska också smaka gott och ha stor marknadspotential.

Under åren har vi haft över massor av tävlande lag som har ställt upp med allt från somaliska sambosas på svenskt vis, chips gjorda på fermenterade svenska baljväxter, bredbar salami på kött från Roslagen och späck från Mangalitza-grisar i Sörmland, exotiskt svenska kombuchadrycker och färs gjord på mjöllarver och svenska ärtor. Och mycket mer!

Här kan du ta del av Ät!Stockholm 2022 på 98 sekunder!

Vinnaren utses av en, två, tre jurygrupper!

Alla tävlingsbidrag bedöms av en smakjury, en marknadsjury och en hållbarhetsjury med välrenommerade profiler inom sina respektive områden. Dessutom delas publikens pris ut - och där har jurygrupperna inget att säga till om.

Konferencier och kulinarisk profil

Konferencier är även i år kocken, författaren, matkreatören och tv-personligheten Lisa Lemke. Lisa kommer lotsa oss genom tävlingen och se till att du som tittare får uppleva alla tävlande produkter, smaker och stjärnorna bakom.

Kulinarisk profil för Ät!Stockholm är ingen mindre än Stefan Eriksson. Stefan har många strängar på sin lyra. Han grundade krogen Brutalisten i Stockholm, är provningsledare i organisationen Exceptionell Råvara och dessutom vann han titeln Årets Kock 2005.

Lisa Lemke
Stefan Eriksson

Prisutdelare

Bland prisutdelarna finns Gustav Hemming (c), Klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd, Region Stockholm och Anna Kinberg Batra, landshövding Stockholms län.

Bakgrund

Ät!Stockholm är inspirerad av tävlingen Matverk som arrangeras fram till 2019. Matverk Stockholm arrangerades under åren 2016-2019 av Södertälje kommun (genom projekt MatLust) och Länsstyrelsen i Stockholm. Det var en deltävling i den nationella tävling som drevs av Gastronomiska Samtal. Ät!Stockholm är nu 2023 inne på sitt fjärde år som matinnovationstävling.

Frågor?

Vill du kontakta oss, eller har du några frågor? Klicka här.

Arrangörer
Logotyp Region StockholmLogotyp Länsstyrelsen StockholmLogotyp Södertälje kommun
Logotyp MatLustLogotyp Europeiska UnionenLogotype Europeiska jordbruksfonden
Logotyp Ät!Stockholm
crossmenucheckmark-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram